donderdag 13 oktober 2011

Staking Freeport

Legeractie bij Grasbergmijn
Indonesische militairen hebben met een zogenaamd ´waarschuwingsschot´ een demonstrant doodgeschoten in de Indonesische kolonie West-Papua.
In Papua ligt de grootste goud- en kopermijn ter wereld al enige weken stil. Het is de tweede staking deze zomer. De arbeiders willen dat hun salaris van anderhalve dollar per dag op gelijk niveau komt met de buitenlandse werknemers die 40 dollar per uur verdienen. Op zijn minst moeten de salarisverschillen tussen de Papua-werknemers en de buitenlandse werknemers aanzienlijk verkleinen. De staking bij de mijn was volgens handelaren verantwoordelijk voor een stijging van de koperprijs op de termijnmarkt.

Grootste belastingbetaler van Indonesië
De goud- en kopermijn is wordt geëxploteerd door de grootste belastingbetaler van Indonesië: Freeport Indonesia. De mijn is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Freeport. Indonesische militairen zorgen voor de veilgheid rondom de mijn. De Papua´s vinden dat met de exploitatie van de mijn hun natuurlijke rijkdommen worden gestolen. Daarbij worden er chemicaliën gebruikt die een groot deel van het land omtoveren in een dorre woestenij. Papua is een oude Nederlandse kolonie waarvan Nederland het heeft geprobeerd om het in 1969 onafhankelijk te laten worden, maar Indonesië heeft het land met een door de VS gesteunde oorlog binnen gevallen en het land geannexeerd.
Foto komt van Google news: link naar artikel in het Engels van Google news

Geen opmerkingen:

Een reactie posten