donderdag 8 december 2011

Honderden Papua´s slaan op de vlucht.



De Brimobs zijn een politie-eenheid die zwaar onder kritiek iggen van internationale mensenrechtenorganisaties. Keer op keer blijkt deze organisatie de rechten van Papua´s met voeten te treden. Moord, bedreigingen en martelingen worden als wapen ingezet om het moreel van de Papua´s te breken. De meest actuele berichtgeving hierover vinden we niet in de westerse media. 150 politie-officieren drongen het Dagouta dorp in Papua binnen. Dat leidde tot een vlucht van de bevolking. Lees er meer over (in het Engels) op deze Indiase nieuwssite.

Ook Al Jazeera meldt vandaag dat mensenrechtenactivisten de politie van Indonesië beschuldigen van schendingen van mensenrechten. Step Vaessen bericht hierover. In de begeleidende tekst meldt Al Jazeera dat journalisten niet worden toegelaten in het gebied. Wie echter het filmpje ziet moet wel concluderen dat het met toestemming van Indonesische autoriteiten is gemaakt. Al Jazeera concludeert dat de groepen elkaar beschuldigen. De Indonesische regering beschuldigt de OPM van de moorden bij de Grasbergmijn en de woordvoerders van mensenrechten organisaties zoals de National Commission on Human Rights (NCHR) oftwel de Komnas Ham-voorzitter Ridha Saleh(foto hierboven)zeggen dat de bewapende bewakers achter de moordaanslagen zitten.

Helaas kent Indonesië het begrip ¨een onafhankelijk onderzoek¨ niet. Het wordt hoog tijd dat de VN Indonesië ontheft van de macht om Papua te besturen. Zoals inmiddels door diverse universiteiten en onderzoekers is vast gesteld is Papua als provincie bij Indonesië gevoegd na een corrupt referendum in 1969. Papua is enorm rijk aan grondstoffen; alle rechten van de bewoners worden overtreden door schaamteloze exploitatie van de natuurlijke rijkdommen en wangedrag tegen de Papuavolk door Indonesische machthebbers.
Het Papuavolk is niet het enige volk wat de Indonesische autoriteit beu is. Atjeh, Timor, Bali, groepen op Surabaja, de Dajakkers op Borneo zijn allemaal voorbeelden van groepen die het liefst onafhankelijk willen worden. In totaal zijn er 17 onafhankelijkheidsbewegingen in de Republiek Indonesië. Het land is aan het verkuimelen maar in een laatste stuiptrekking probeert het krampachtig de illusie van een eenheidsstaat te bewaren. Amnesty International meldt dat er zeker 60 bewezen politieke gevangenen zijn, maar de Indonesische minister Djoko Suyantho(foto hierboven) ontkent dit in deze Engelstalige versie van de Indonesische krant ´Kompas´.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten