donderdag 15 december 2011

Freeport staking ten einde.

De staking bij de Grasbergmijn die ontgonnen wordt door Freeport is ten einde. De staking heeft uiteindelijk precies 3 maanden geduurd en heeft enkele levens geëist door geweld. In october 2011 was de productie vrijwel stil komen te liggen.

 Akkoord
De stakers gaan akkoord met een loonsverhoging van 37%, verspreid over twee jaar. Er wordt dus nauwelijks tegemoet gekomen aan de eisers van de stakers. In de praktijk betekent dit dat de lonen stijgen van ongeveer anderhalve dollar naar 2 dollar, verspreid over 2 jaar.
 foto hiernaast van deze site

Goochelen met getallen
De staking leidde volgens The Globe and Mail tot een verlies van 18 miljoen dollar per dag, maar dat getal is verder niet uitgelegd en klopt waarschijnlijk helemaal niet. Het werkelijke verlies was veel hoger.Zelfs als het getal van 18 miljoen euro zou kloppen, dan staat dat in schril contrast met de loonsverhoging van 12.000 medewerkers a 50 cent; dat is ongeveer 6000 dollar per dag.

Nog meer gegoochel
Ook de Washington post in samenwerking met Bloomberg(ja, van de burgermeester van New York) wisten enkele dagen terug te melden dat de stakers al tussen de $2.10 en $3.50 verdienden, een getal wat veel hoger ligt dan de $1.50 dollar per dag die vrijwel alle andere kranten melden. Ambetanaren zoals politie en leraren, verdienen $70-$80 per maand in Indonesië, en die werken niet bij een zeer lucratieve grasbergmijn waar buitenlandse werknemers $40 per uur krijgen. In hetzelfde artikel van de krant uit Washington stond dat het laatste aanbod 35% was.

Tweede staking
Overigens was het de tweede staking dit jaar. In totaal is er ruim 5 maanden gestaakt. Het zou dus best kunnen gebeuren dat men binnenkort weer begint te staken aangezien de inset was om minstens $4,00 per uur te krijgen.
foto hieronder van deze site
Schietende beveiligers
De mijn wordt sinds jaren bewaakt door militairen en bewapende particuliere beveiligingsorganisaties die in het verleden voor beschietingen hebben gezorgd in de hoop dat men daardoor een beter contract kreeg om de mijn te beveiligen. De Grasbergmijn is de grootste goud -en kopermijn ter wereld. 

Freeport kreeg contract voor het referendum van 1969
Op Al Jazeera staat een artikel over het einde van de staking waarin wordt vermeld dat Freeport al een contract kreeg  van Indonesië om de mijn te ontginnen, voordat het referendum had plaats gevonden waarbij de Papua´s zouden kunnen beslissen over onafhankelijkheid of aansluiting bij Indonesië. Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat dit referendum een frauduleuze actie is geweest waarbij het Indonesische leger alleen mensen aanwees die mochten stemmen; geen volwaardig referendum dus. Bovendien werden de mensen die mochten stemmen omgekocht. Sommige mensen zijn gemarteld om hen te bewegen voor aansluiting bij Indonesië te stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten