zaterdag 17 december 2011

Helikopter beschoten bij Grasberg

Helikopter beschoten
Gisteren is een helikopter beschoten bij Grasberg. De helikopter Steeg op van Tembagapura (Koperstad) vervoerde 26 mijnwerkers en familieleden van mijnwerkers plus drie bemanningsleden. Volgens deze site raakte een Filipijnse vrouw gewond in haar nek door glasscherven. Het voertuig raakte licht beschadigd. De Russische piloten konden doorvliegen en veilig landen in Timika.

Freeport
Freeport, de mijn exploitant in Papua die zijn hoofdkwartier heeft in Phoenix, Arizona, USA, zal volgens de Washington Examiner een onderzoek instellen. Inmiddels zijn er zoveel structurele ongeregeldheden dat het door de Indonesische autoriteiten gebruikte woord ¨schietincident¨ allang niet meer van toepassing is.

Vlak na einde staking
Foto (van  yahoo) van de beschadigde helikopter in een hangar in Timika.
De beschieting gebeurde een dag na het aflopen van de drie maanden durende staking. Overigens kunnen alle 9000 stakers pas volgende week weer volledig aan het werk. De opstart van de mijn loopt vertraging op en hij zal pas in de loop van januari 2012 operationeel zijn. Dit komt voor uit logistieke problemen om iedereen aan het werk te krijgen.

Conflict duurt voort
Tembagapura, gelegen in de verborgen vallei
Het loonsconflict lijkt opgelost maar het conflict in Papua is nog lang niet opgelost. De problemen blijven voortduren in Papua. Zo werden gisteren bij een legeractie 14 Papua-strijders gedood in Paniai ook wel Wisselmeren genoemd. Overigens hoeft het niet zo te zijn dat Papuastrijders de helikopter hebben beschoten. In het verleden zijn er rivaliserende beveilingsbedrijven geweest in Papua die schietincidenten in scene zetten in de hoop op een beter contract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten